Professzionális Csőtörés elhárítás garanciával!

Gyors szakszerű Csőtörés elhárítás! 

izzo

Gázszerelés

Minden modern háztartási gázkészülék kötelező eleme az égésbiztosító. Ez azt a célt szolgálja, hogyha a láng valamilyen okból kialszik, akkor a gáz is elzáródjon automatikusan.

 

A régebbi típusoknál egy termoelem látja el ezt a feladatot. Amikor a láng ég, akkor az kellő hőmérsékletre hevíti a termoelemet, ami kevés elektromos áramot termel. Az elektromosság segítségével egy mágnest mozdítunk el, és így marad nyitva a gázcsap. Ezek azok a gázkészülékek, ahol egy állandó őrlángra van szükség még akkor is, ha pillanatnyilag nincs szükség a kazánra, hiszen amint kialszik a láng, a mágnes elenged, és újra be kell gyújtanunk a gázkészüléket.

 

Az őrláng hátránya azonban, hogy többletfogyasztással jár. Habár ez a korszerűbb készülékek esetében nem sok, egy másik fajtájú égésbiztosítóval nincs szükség gyújtólángra. Ebben az esetben egy állandó feszültség alatti elektróda van a láng útjában. A láng elektromosan vezető, és jelenlétében az áramkör bezárul, és a gázcsap nyitva marad. Amikor a gázláng kialszik, az áramkör is megszakad, és automatikusan elzáródik a gáz útja.

 

A cirkók és a meleg vizet is szolgáltató kombi gázkészülékek nem csak kéményes, de általában ventilátoros kivitelben is beszerezhetők. Az utóbbi esetben egy ventilátor segítségével távozik az égéstérben keletkező gáz. Az előnyük az, hogy máshol is elhelyezhetőek, nem csak olyan helyen, ahol kémény van, és biztonságosabbak is a kéményes készülékeknél. A hátrányuk azonban az, hogy egyrészt hazánkban nem nagyon támogatják ezt a megoldást, másrészt pedig ezek a készülékek drágábbak a kéményes verziónál.

 

Vannak kémény nélküli megoldások is, amelyek kifejezetten egészségtelenek, hiszen az égéstermék a lakás levegőjében marad. Ebben az esetben általában kis fürdőszobai gázkazánról van szó.

 

Környezetbarátabb megoldás a kondenzációs gázkészülék. Ez az új technológia egyelőre még igen drága, várhatóan a jövőben jobban elterjed. A kondenzációs készüléket 50-60°C-os égéstermék hagyja el, míg a régebbi gázkészülékeket 200°C-os. Előbbi a nagyobb lehűlés miatt nagyobb hőt ad le a lakás levegője részére, így hatékonyabb a fűtés. A keletkező nagy mennyiségű vízgőz is lecsapódik így, ami a hőjét a használati meleg víznek adja át.

 

A kondenzációs készülékek azonban csak alacsony hőmérsékletű fűtések, és padlófűtések esetében hatékony, plusz külön gondoskodni kell arról, hogy hova vezessük el a keletkező nagy mennyiségű lecsapódott vízgőzt.

 

Hogy állókazánt, vagy fali cirkot érdemes-e beépíteni, azt rengeteg minden meghatározza. Kisebb lakásokban általában a fali cirkó megoldás szokott beválni, egyrészt a kisebb hely, másrészt a kisebb energiaigény miatt. A nagyobb házakban azonban inkább az állókazánt javasoljuk, különösen akkor, ha a háznak nagyobb az energiaigénye. Az álló kazánok megbízhatóbbak is, habár beszerzési költségük is drágább. Fontos továbbá figyelembe venni azt is, hogy nem szabad túl nagy kazánt választani, mert annak működése gazdaságtalan lehet, a feleslegesen nagy beszerzési, és beszerelési költségekről már nem is beszélve.

pageup