Professzionális Csőtörés elhárítás garanciával!

Gyors szakszerű Csőtörés elhárítás! 

izzo

Nyomásfokozó

Gyakran előfordul, hogy egy-egy lakásban hiába nyitja ki teljesen a csapot, a víz csak csordogál. Ennek a túl kicsi vízhálózati nyomás az oka.

A vízhálózati nyomást úgy szokták biztosítani, hogy víztornyokat építenek, és a különböző magaslatokra is víztárolókat építenek ki. (Például a Gellért-hegyen is van ilyen.) Ez azonban nagyon sokszor nem elég, és mivel a víztornyok megemelése igencsak költséges feladat lenne, ezért a víznyomás problémáját nyomásfokozó szivattyúval oldják meg.

5 bar nyomásértékre törekednek, amikor a víznyomást beállítják. A magas épületekben 6 bar-s, emelt nyomású vízhálózatot szoktak kiépíteni, hogy a felsőbb emeleteke is megfelelő víznyomást tudjanak biztosítani.

A nyomásfokozó szivattyú olyan eszköz, amelyen több vizet nyomnak vízrendszerbe, ezzel biztosítva a csövekben a nagyobb víznyomást.

A nyomásfokozó szivattyú használható az egész vízhálózat nyomásának a növelésére, ilyenkor a vízóra után kell beépíteni a rendszerbe. A szivattyú előtti részen az eredeti hálózati nyomás mérhető, illetve ha a szivattyú ki van kapcsolva, akkor a szivattyú után is. A nyomásfokozó szivattyú bekapcsolt állapotban azonban biztosítani tudja a kellő víznyomást a lakásban is, amennyiben ez a hálózati nyomásról nem menne.

A másik megoldás, hogy csak a hálózat egy bizonyos részén akarja megnövelni a nyomást. Ilyenkor kettéválasztjuk a vízhálózatot, és annak az ágnak az elejére kerül a nyomásfokozó szivattyú.

A nyomásfokozó szivattyú kiválasztását egy hozzáértő épületgépésznek kell végeznie, hiszen rengeteg különböző tényezőt figyelembe kell vennie. Ilyen például, hogy folyamatosan használná-e a szivattyút, vagy csak időszakosan, illetve hogy mekkora teljesítményű eszközre van szükség, beépíthető-e az adott rendszerbe, és hogyan csatlakoztatható az elektromos hálózatra.

A háztartásban használt nyomásfokozó szivattyú esetében 3-4 bar víznyomású üzemi körülményekkel kalkulálnak.

pageup